Den Danske Spids - en rigtig familiehund! ❤️

Den Danske Spids

Er en middelstor hund med en ønskværdig størrelse/højde på 44 - 50 cm for tæver og 46 - 52 cm (stangmål) for hanhunde.
Pelsen er hvid til biscuitfarvet, øjnene er mandelformede, brunlige til sorte, men kan osse være meget lyse gyldne som ulves - det må de godt være. Poterne er ovale og benene skal være stærke og muskuløse med et godt fraskub. Der er en udpræget kønsforskel mellem hanhunde og tæver. Dels størrelsen, men hanhunden udmærker sig tillige ved en til tider meget stor og prangende manke. Tæven har osse manke, men slet ikke så udpræget som hanhundens.
Halen er højt afsat og bæres oprullet over ryggen, med en tendens til at lade sig falde til en af siderne. Den skal være busket og fyldig og må gerne bæres hængende når hunden er i ro.
Ørerne skal være opretstående, trekantede og spidse.

Den danske Spids er en ældgammel race. Den er blevet brugt som hyrdehund, vagthund, gårdhund og legekammerat i Danmark, hvor den skulle passe på kvinder og børn på gården, mens manden var i marken. Den er kendt i hvert fald igennem de sidste 2-300 år som selvstændig race og den trækker meget lange spor efter sig igennem langt det meste af det nordlige og mellemste af Europa. Man har i udgravninger ved Vedbæk nord for København, fundet flere tusinde år gamle, velbevarede skeletter af spidshunde. Hvordan de præcist har set ud, vides selvfølgeligt ikke, men sikkert er det, at netop spidshunden har fulgt mennesket, siden vi, i fortiden, inviterede den vilde ulv ind i vores boliger og på vores bopladser og gjorde den tam.

Den tyske groß spitz, den engelske white spitz, den hollandske Keeshond  er bare nogle af de racer, som er tæt knyttet til den Danske Spids. Af de nordiske racer, som den kan sammenlignes med er blandt andet hunde som Finsk Laphund, den Norske Lundehund og måske især den Islandske Fårehund. Den Amerikanske American Eskimo dog (standard) er bragt "over seas" efter specielt de sidste 2 verdenskrige af soldater. De tog hundene med sig hjem, men vel nok af politiske årsager, omdøbte de den især tyske Groß Spitz til American Eskimo dog, i dag ofte kendt som bare "Eskie". Amerikanerne har integreret de 3 størrelser under den fælles betegnelse af "American Eskimo dog" nemlig "Toy", som vi kender som (hvid) Pommeraner. Dronning Victoria avlede i sin begejstring over hundene, alle farver ind i racen, hvor hun holdt dem på slottet i London. i USA går den oprindeligt hvide Pommeraner så under betegnelsen American Eskimo dog - "Toy". "Miniature-modellen" er den vi kender som den lidt større Japanske Spids og endeligt er American Eskimo "standart" ækvivalent med vores gårdhund den Danske Spids.

Den Danske Spids havde i nyere tid sin storhed i 1930 på gårdene, i især Jylland og på Lolland/Falster og den har i gennem tiden haft mange "kaldenavne". Ulvespids, Grønlænderspids, Hvid Spids og Samojedespids - ikke, at forveksle med den arktiske Samojed-hund, som er en stor arbejdshund i 30 kilos klassen. Den Hvide Spids blev senere omdøbt til Dansk Hvid Spids, men da hunden faktisk godt må have en cremfarvet (biscuit -) nuance er navnet igen blevet modificeret til Dansk Spids.

Måske netop pga. den udprægede navneforvirring har racen været næsten forsvundet fra dansk jord og i slut 80'erne startede en indsats så småt for, at undgå, at racen helt uddøde. Med 69 avlsgodkendte individer for godt 10 år siden og en systematisk indsats, kan racen nu tælle over 1000 hunde i Danmark alene. Tyskland arbejder, på linie med Danmark for, at opnormere den Große Spitz på lige fod med os.

Den elsker ture i skov, på mark eller ved strand, men har ikke det kæmpestore motionsbehov. Til gengæld har den et ret stort behov for mentale udfordringer og dét får den dækket på de lange ture, med snuden i jorden. En hund lugter sig til en forståelse af verden omkring sig.
Det gælder alle hunde ... ikke kun den Danske Spids.
Den Danske Spids har især behov for samvær med dig og den er supergod til lydighedstræning (rally-O) og Agility, netop fordi, at den knytter sig så tæt til sine mennesker.

Temperamentet er glad, livligt, modigt og venligt. Det er en stolt hund. Den kan godt jagte fugle, mus og egern i - og især ud af haven, men den har og må ikke have et decideret "jagtinstinkt", dvs. jagt og indtrængen efter får, lam og råvildt på f.eks. bondens marker ligger ikke i generne hos en Dansk Spids, den er skabt til, at kunne passe på dem.
Meeen ... det er jo en spidshund og den har osse et stærkt element af stædighed. Hvis ikke den får hvad den forventer, kan den blive "småsur" og "fornærmet" eller vise, at den er nærmest ligeglad med netop dig - det er noget af dét, der er så eminent ved en spidshund :)

... det kan vare længe og den insisterer virkelig. Den kan kigge på dig indtil du letter dig og gør, hvad netop den vil ha' dig til :), men så er det osse glemt eller i hvert fald tilgivet ... ofte opdager du det slet ikke, den kan nemlig kommunikere på en helt uset vis. Har du 2 kan de "rotte sig sammen" indtil de får deres vilje. Hunde er vanedyr og er de vant til f.eks. at blive luftet efter aftensmaden og du ikke liiiige har tid nu ... tjaa, så er du osse selv ude om det ;).

Mange kommenterer, den hvide pels når vi lufter Jay og Fanny i skoven. Vores svar er ofte, at de ikke bliver mere beskidte end en brun, sort eller gråmeleret hund, som har haft det sjovt på en gåtur ... Forskellen er i mange tilfælde den, at den Danske Spids' pels er "selvrensende", hvilket vil sige, at er hunden lige en kende for beskidt til, at man ønsker dem ind i f.eks. bilen eller på stuegulvet, så går man en lille ekstra runde på turen og så snart pelsen er blevet tør, så falder skidtet af af sig selv. Er det meget vådt dér, hvor man går, er et håndklæde i en plastikpose i bagagerummet, altid en god idé, men du vil altid kunne se, når hunden er beskidt. Mange gange er det kun lige poterne, som trænger til en tørring.

Den Danske Spids er en meget blid, følsom og klog hund. Den er glad, legesyg (men den er ikke en særlig god "henter" efter f.eks. bolde eller pinde :)) ). Den er nysgerrig og enormt loyal over for sin familie og dem, den kender. Den er udpræget reserveret overfor fremmede og kan være måske ligefrem vagtsom, men kun lige indtil, at den har luret dine signaler, så bliver den hurtigt "sig selv" igen og slapper af eller søger måske endda dine gæsters selskab, for som sagt er den jo nysgerrig ;) og gør gerne et godt indtryk.
Pelsen er dobbeltlaget, dvs., at den har en forholdsvis kraftig underuld og en glat, blank dækpels. Den elsker vinteren og jo mere sne, is og frost jo bedre. Samtidig bliver sommertemperaturer over 22-23 grader ofte en udfordring for den Danske Spids og den søger hurtigt skygge i et jordhul under et træ eller et køligt klinkegulv i en kælder, for så at komme rigtigt frem igen hen på aftenen, i de perioder, hvor det er varmt i den danske sommer.