Mere om B.A.R.F. fodring

Først og fremmest ... Det er altså IKKE så svært!
... Men som så meget andet, er der lige nogle vigtige ting man bør sætte sig ind i ;)

B.A.R.F. vinder større og større indpas blandt hundeejere, avlere og efterhånden osse blandt dyrlæger. Efter vores mening heldigvis!
Mange dyrlæger ved ikke meget om B.A.R.F. og de bedste fortæller, at de ikke vil kunne vejlede Jer i B.A.R.F. fodring.

Derfor står vi selvfølgelig til rådighed med al vores erfaring når I køber en hvalp hos os!

Andre dyrlæger advarer om B.A.R.F. fodring af mere eller mindre bemærkelsesværdige og lidt uldne årsager f.eks. som risiko for forkert ernæring, smitterisici og andre mystiske forklaringer og selvfølgelig SKAL vi være opmærksomme på, hvad vi putter i skålen til vores hunde!
Det er altid af yderste vigtighed!

Vi har B.A.R.F. fodret vores hunde siden vi fik Jay i 2013.
Alle er HD fotograferet i forbindelse med vores tilladelse til avl og med flotte resultater (A/A på alle hunde).
Ved vores sidste dyrlægetjek skrev dyrlægen "Flotte tænder" i alle hundes sundhedsbøger - én er på vej til 9 år og én er lige blevet 11 år, så vi er fint tilfredse.

Når man fodrer med råt kød SKAL kødet være frisk, hvad enten det er købt friskt eller er optøet fra frost.
Det MÅ IKKE stå pakket ind i plastik på køkkenbordet fra man kører hjemmefra om morgenen til man kommer hjem igen timer efter!
Det skal stå på køl i en beholder med låg og pakket ud af eventuel plastik når det tøes op.

Din hund skal såmænd nok fortælle dig, om maden er ok ...
Til andre tider er et nedgravet kødben, som har ligget i jorden i uvis tid og i sommervarmen bare sagen og ikke af speciel dårlig kvalitet, hvis man spørger sin bedste ven, så bedømmelsen kan nok ind imellem være ret så som så ;)
Til gengæld ... Hundens enzym- og mavesyre indhold er af en helt anden sammensætning end vores noget sartere maver, så det er heldigvis sjældent, at det går voldsomt ud over maven.
Måske det er nødvendigt for, at holde maven i ballance, når de finder de gamle ben frem? - hvem ved?


KØD:
Alt kød kan hunden spise; lam, ged, gris, okse, vildt, hest, hare, kanin, høns, and, kalkun oma.
Gris lugter i vores næser ikke specielt godt, hvis det kommer ind igen efter dage i jorden, men hundene ELSKER det!
Det er ret fedt med en flæskesteg, som måske har ligget lidt over tid i fryseren, men så skærer man det massive fedt fra og giver resten til hunden.

De fleste slagtedyr indeholder massevis af kød, som ikke bliver solgt som menneskeføde - Hundene vil gerne have det!

Hundens føde skal bestå af en blanding af flere udskæringer.
Som man siger så skal man "hele vejen rundt om dyret" i madskålen.
80% animalsk og 20% vegetabilsk

Som udgangspunkt:
  • 50-60% muskelkød
  • 10-20% Kallun og/eller bladmave fra lam, ged eller okse.
  • 15-20% blandet indmad
  • 15-20% kødfulde ben
Som I sikkert bemærker så er procenterne lidt "loose" - intet skal være på mål (ud over den samlede mængde), men når man starter, er det rart, at have en nogenlunde vejledning.

Mange "mave/kallun-produkter (stinker i vores næser) og kan købes i de rigtige blandingsforhold hos rigtig mange B.A.R.F. forhandlere - og de bliver flere og flere!
Hunde bruger kallun og maveprodukter til udrensning af egne maver efter, at have spist ben og rødder.
Det indeholder ikke ret meget "brændstof eller næringsenergi" i sig selv.

Den vegetabilske del gives som tørfoder ved siden af i en skål, som står fremme (den Danske Spids er IKKE en "grovæder", men forsyner sig med nogle stykker på vejen videre).
Tørfoderet skal være kornfrit og koldpresset.
Korn er kulhydrater som igen er lig med sukkerstoffer. De sætter sig i/på hundens tænder som plak og giver tandskader som caries, hvilket er smertefuldt og kan være fremkaldende for andre sygdomme over tid ...
Der er meget ofte tilføjet kornprodukter i hundemad især i de billige varianter!



KØDBEN:

Det er vigtigt, at din hund får et kødben ind i mellem - det behøver slet ikke at være et kæmpe ben, som det Fanny har fået slæbt ind og op her på billedet til venstre, men et lille lammeribben er virkelig en god snack og hunden får brugt de tyggereflekser, som den er skabt med.

Det er rigtig godt for roen og humøret.

Vi giver osse tørrede kalveklove eller okse-pandelapper ind i mellem. Hundene kan bruge timer på at få hul på sådan en tørret ting.

Den bliver træt bagefter - på en god måde!

Er der godt med kød på, fungerer benet jo samtidig som et måltid i sig selv.

Kødben foregår her i huset udenfor (!), i hvert fald under normale omstændigheder ????
Hundene ved det godt, men ...
Kødben er den bedste tandbørste I kan give Jeres hund!
Samtidig er der gode mængder calcium i det kød og de sener, som ligger tæt på benet. Calcium eller kalk er byggesten til sunde knogler og tænder, men alt kan overdrives så et godt kødben 2-4 gange om ugen er rigeligt.
Osse hunde, som ikke er 100% B.A.R.F. fodrede har kæmpe glæde af et rigtigt kødben nogle gange om ugen.
VIGTIG INFO:
Køb ALDRIG de hvide varianter af pressede oksehudsben.
De er restprodukter fra læderindustrien i østen. De er mættet med salt og kemikalier og hunden opdager det først når den holder en tyggepause så farer den han til vandskålen og skal have kølet munden!
Der findes efterhånden mange gode europæiske (og helst danske!) produkter, som er tørrede huder, horn, klove eller luftrør - De fås i stort set alle velasorterede dyrefoder og -tilbehørs forretninger så hold Jer til dem ;)
INDMAD:
Indmad kan være lidt tricky at fodre med og det kan lige sådan være mange ting så som lever, nyrer, lunge, milt, tunge eller andre organer, som alligevel sjældent ses i handelen.

BEMÆRK, at det IKKE er hjerte som ligger i krydsfeltet til muskelkød.

Tunge kan gives en enkelt dag som et måltid ind imellem.
Vores hunde elsker det, men ikke dagen efter så har de fået nok indtil næste uge eller om 10-14 gage igen.

Vi anbefaler, at have små poser i fryseren med forskelligt indmad, som blandes sammen med muskelkødet i maden for, at undgå for "løs" mave ...
det kan være udtalt efter en skål med for meget lever så i stedet for, at servere ren rå lever for din hund er de tørrede godbider en kærkommen anledning til at få leget og trænet.

Her er opskriften på levergodbider:

  • De laves let af svine-/eller kalvelever som skæres i skiver og koges i svagt saltet vand ved svag varme til de er gennem kogte
  • skæres i små tern når de har ligget i suppen og kølet af.
  • tørres i ovnen ved 60-75 grader varmluft (alt efter ovn) i ca. 5 kvarter eller til de er hårde, tørret men IKKE stegte.
  • puttes i små pakker eller poser og lægges i fryseren.
  • Din hund spiser dem med vellyst både frosne og optøede ;)
  • Du kan osse bruge hjerte, men lever er bedst pga. indmaden
  • TIP: kassér ikke suppen - den kan hældes over din hunds mad som kold og holder sig i et par dage i køleskabet i en skål eller flaske. Giv kun 1-1½ dl over maden til en voksen hund ... lidt mindre til en hvalp ellers drikker den sig mæt ;)!
Ligesom mave og kallun er "mavetømmende", fungerer indmad osse som et "maveløsnende" middel efter, at have fået meget ben og brusk over nogle dage er det en fin ting at tilføre den faste mad i ny og næ ;)
Generelt vil levergodbider kunne dække din hunds behov for f.eks. A og D-vitamin, selvfølgelig alt efter hvor mange godbider din hund får, men en lille håndfuld dagligt er fint.


   En lille pose godbidder fra fryseren                           Samme pose på kaffekop tallerken
VEDRØRENDE RENT FEDT:
Fedt er godt i forbindelse med f.eks. hård træning, drægtighed eller som tilskud efter hvalpe og til hunde, som skal tage på af enten den ene eller den anden  grund.
Det kan osse være godt som tilskud til ældre/gamle hunde.
Som hovedregl gives en spiseske (uden top) hakket okse- eller lammefedt over den ellers normale mad og ALDRIG mere, da for meget rent fedt ad gangen kan svære belastende for leveren.
Lidt er godt - for meget kan være skadeligt!

Husk på, at alle hunde har brug for fedtstof så ingen panik ... når I/du pudser fedt, kød og sener af en god steg så giv det ENDELIG til Jeres hund som en ekstra ting og den vil elske Jer for det! ❤️


OG SÅ ER DER FJERKRÆ:


Fjerkræ er et helt naturligt byttedyr for et rovdyr på størrelse med hunden.
... men de steger eller koger dem ikke før de æder! ;)
Hunden tåler fint fjerkræ (kylling, and, fasan ... mm.) osse benene!

BARE IKKE TILBEREDT - OG DET ER MEGET VIGTIGT !!!


Så der er noget om snakken når mange undrer sig over, at vi giver vores hunde kylling ... Den er altså bare rå og hel.
Det er et festmåltid for de fleste hunde og de elsker det når middagen står på kylling, eller and når vi når ind i januar og restænderne fra jul kommer på tilbud ;)
En tilbudskylling strækker sig, i vores familie, til 3 voksne og 3 hunde ;)

Stegte/kogte ben har undergået en proces i ovnen eller gryden, som gør dem porøse.
Hvis hunden får dem risikerer de, at splintre på vej ned igennem hals, mave og tarm, hvilket kan få fatale konsekvenser for hunden!
Desværre er det en gængs opfattelse, at det kun er kylling, som hunden ikke kan tåle, men rent faktisk så gælder det samme råd for alle andre dyreknogler osse.


ALLE BEN BLIVER PORØSE UNDER TILBEREDNING!


Men giv endelig hunden en god endeskive fra stegen - det stegte kød kan den nemlig godt tåle.