Lidt om opdragelse ...

Det er ikke sværere, at opdrage og passe en Dansk Spids, end at passe enhver anden hund.
Den gør selvfølgelig krav på, at være en del af familien, at have en plads i dit hjerte og den skal have mad, vand, lufteture og en god portion kærlighed.
Mange tror, at fordi det er en spidshund, så er den en meget svær hund, at opdrage. Det passer efter vores erfaring og mening overhovedet ikke.

Temperamentet er blidt og følsomt.

Den Danske spids tåler ikke en meget hårdhændet behandling Højrøstet råben og vredt udskæld, risikerer, at gøre hunden nervøs og krybende i stedet for velopdragen.

Den skal "guides" lidt bestemt og afledes, hvis den er i gang med, at gøre noget, som ikke er ønskelig adfærd.

Dette er i virkeligheden og efter vores opfattelse, indbegrebet af al god og moderne hundeopdragelse, men ret præcist i forbindelse med Den Danske Spids, er det utroligt virksomt. Netop fordi, at den knytter sig så tæt til sin ejer, vil den gladeligt gøre ALT, hvad du vil have den til, hvis bare den forstår, hvad du ønsker af den 

Når du får en lille hvalp er den super nuttet og man bliver hurtigt fristet til af give den en masse godbidder ved bordet, meeen ... du bør overveje om en 12-år gammel hund, der let savlende, stirrer alle næringsstoffer ud af din gode mad i alle situationer vil være lige så nuttet? ...
Hvis der er god konsekvens, mens din hvalp vokser op så lærer den osse, at det ikke er ved spisebordet, der falder noget af. Vil du give den lidt af maden på bordet så vent til du/I selv har spist og giv din hund lidt smagsprøver 1 meter eller 2 væk fra bordet. Den skal selvfølgelig altid gøre noget for, at få bidderne ... "sit", "dæk" osv ...
Så får du osse en hund, der accepterer spillereglerne i det lange løb ❤️


Må din hund ligge i sengen eller i sofaen? ...

Lær dig selv, at hunden skal inviteres til, at ligge i seng eller sofa ... Så opfører du dig nemlig som en rigtig "Alfa".

Vores må godt ligge i sengen - men ønsker du f.eks ikke, at din hund kommer i møblerne eller i din seng?

Det er selvfølgelig helt ok, men ... Så lad den ALDRIG få lov til, at komme der!

Den vil blive forvirret, hvis den må ligge i sengen den ene aften, men ikke den anden og en forvirret hund er ked af det og kan risikere, at lave "ulykker" når du kigger væk som eksempelvis, at tage dine bedste sko ... de dufter jo af dig, som din seng gør - det er hundens natur, gerne at ville være dér, hvor der dufter mest af førerhunden eller tæt på alfa. Den gør ikke noget for at være trodsig eller ulydig, den følger bare sit inderste instinkt.

Værst er det, når en forvirret eller ulykkelig hund risikerer, at bide!

Vil du have den til, at sove i sin egen kurv om natten, kan du med fordel prøve, at ofre en gammel slidt og uvasket T-shirt og lægge den ned i kurven.

Din hund kan ikke finde ud af, hvornår det passer dig, at den ligger i sengen eller i andre møbler, men den kan sagtens lære hvor den må ligge.

Har du en gammel briks/sofa/stol, som den kan overtage vil den være lykkelig og du vil altid være dens foretrukne gæst ...

Kommer den så alligevel snigende og vil op til dig, viser du den bestemt, men pænt og anerkendende, ned og viser den hvor den så må lægge sig. En anden måde er, at have hundens kurv stående tæt ved din seng så du kan nå ned til hunden og trøste/kæle med den, når den ligger i sin kurv eller hvad du nu har til den. Det gør den tryg ved situationen.

Den Danske spids bliver i øvrigt sjældent liggende, der er ofte for varmt for den i sengen.

Husk, at alt, hvad du lærer din hvalp, af gode "manerer" på en kærlig og legende måde, når den er lille, kommer 10-dobbelt tilbage til dig, når den er blevet til en voksen hund. Gensidig respekt og masser af godbidder er det bedste fundament for al god læring, men husk alligevel altid på, at DU skal være ALFAEN.

Hunde har ikke altid den samme forståelse af, hvad gensidig respekt er, som os ... faktisk aldrig. Men de kan sagtens lære, hvad vi ønsker af dem.

Vi kan varmt anbefale, at læse lidt om hunde(sprog) og -adfærd, inden at I/du anskaffer Jer en lille hvalp

For snart rigtig mange år siden, var jeg (Stine) med min mor på besøg i en hundepension, hvor vores hund skulle passes i en uge, mens vi var på Kos på ferie.

På væggen hang et stort skilt med teksten:


"Hvis du behandler din hund, som et menneske ...

Vil den behandle dig som en hund"


Hun så det ikke, men jeg har tænkt på det, som en lille reminder, lige siden, for vi er forskellige "dyr" - hunde og mennesker  ❤️

Hunde hører, lugter og fornemmer tusinder af gange bedre end os.

De aflæser kropssprog lynhurtigt, så de ved lige hvornår alfaen er usikker og så er de parat til at overtage lederskabet ... Sådan er naturen ...

Det handler slet ikke om, at behandle sin hund nedladende eller  som en "klud" - det handler om, at forstå den og at forstå, hvad den siger til dig.

Fanny er specielt god, til at vække os MEGET tidligt om morgenen eller for den sags skyld midt om natten, hun fortæller os noget - måske, at der er en lille fugl, et egern eller en ræv i haven ... Ræven vil vi helst undvære pga hønsehuset, men de andre må, for os, gerne komme og drikke vand eller spise orme og nødder - det synes Fanny så ikke altid ... ;)